
Attachment 2 

Questions and Answers on Pay and Leave Administration  
for December 24 and 25, 2015 

Leave 

Q1.   Are employees who are scheduled to take annual leave during the last half of the 
scheduled workday on Thursday, December 24, charged leave for the last half of the 
scheduled workday? 

A1.   No.  Employees who are scheduled to take annual leave during the last half of the 
scheduled workday on Thursday, December 24, will not be charged leave for the last half 
of the scheduled workday. 

Q2.   Will employees forfeit “use or lose” annual leave scheduled for the last half of 
Thursday, December 24? 

A2.   If an employee has scheduled “use or lose” annual leave for the last half of the scheduled 
workday on Thursday, December 24, and is unable to reschedule that leave for use before 
the end of the leave year (i.e., for most employees, January 9, 2016, the leave will be 
forfeited.  When “use or lose” leave is forfeited under these conditions, the law does not 
permit restoration of the leave.  (See 5 U.S.C. 6304(d).)  (We note that employees may 
donate their excess annual leave to an approved leave recipient under the voluntary leave 
transfer program.  For more information, please see the Voluntary Leave Transfer 
Program fact sheet.  Employees interested in donating leave should speak with their 
servicing HR office.) 

“In Lieu of” Holiday 

Q3.   What days are the “in lieu of” holiday/half-day holiday for an employee whose basic 
work schedule does not include Thursday, December 24 and/or Friday, December 
25? 

A3.   When a holiday falls on a nonworkday outside a full-time employee's basic workweek, he 
or she is entitled to an “in lieu of” holiday.  Except when the holiday falls on Sunday, the 
day to be treated as the “in lieu of” holiday is the workday immediately preceding the 
nonworkday.  (See 5 U.S.C. 6103(b) and section 3(a) of Executive Order 11582, 
February 11, 1971.)  

• If Thursday, December 24, is a nonworkday that falls outside a full-time 
employee’s basic workweek, the half-day holiday will be observed on the last 
workday immediately preceding December 24.  

• If Friday, December 25, is a nonworkday that falls outside a full-time employee’s 
basic workweek, the December 25 holiday will be observed on the last workday 
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immediately preceding December 25.  If that day happens to be Thursday, 
December 24, the half-day holiday will be observed on the last workday 
immediately preceding December 24.                                                                                                                     

• If Thursday, December 24 and Friday, December 25, are both nonworkdays that 
fall outside a full-time employee’s basic workweek, the December 24 half-day 
holiday will be observed on Tuesday, December 22, and the December 25 holiday 
will be observed on Wednesday, December 23.  

Q4.   May an agency change an AWS employee's “in lieu of” holiday? 

A4.   No, with one limited exception.  An agency may select an alternative “in lieu of” holiday 
for employees on fixed compressed work schedules if the agency head determines that a 
different “in lieu of” holiday is necessary to prevent an “adverse agency impact,” as 
defined in 5 U.S.C. 6131(b).  (See 5 U.S.C. 6103(d).) 

Although there is no authority for an agency to change the “in lieu of” holiday for an 
employee on a flexible work schedule, the employee may reschedule his or her AWS day 
off consistent with agency policy. 

Q5.   Are part-time or intermittent employees entitled to “in lieu of” holidays? 

A5.   No, there is no authority to grant “in lieu of” holidays to part-time or intermittent 
employees.  Part-time employees are entitled to a holiday/ half-day holiday only if they 
have a regularly scheduled basic (i.e., nonovertime) tour of duty on the actual holiday/ 
half-day holiday (i.e., on Thursday, December 24, or Friday, December 25).  Intermittent 
employees do not have a regularly scheduled tour of duty and may not be paid for 
holidays not worked. 

Agencies may exercise their discretionary authority to grant excused absence 
(administrative leave) to part-time employees whose offices are closed on a day when 
most full-time employees have an “in lieu of” holiday.  For example, in an organization 
in which employees generally have a Friday through Tuesday schedule, the “in lieu of” 
half-day holiday for Thursday, December 24, would be Tuesday, December 22.  The 
agency may wish to excuse part-time employees from the last half of the workday on 
Tuesday since the office's full-time employees have a half-day holiday on that day. 

Basic Pay Entitlement on a Half-Day Holiday 

Q6.   How many hours of basic pay are employees entitled to receive for a half-day 
holiday? 



A6.   Full-Time Employees 

Full-time employees under a standard work schedule (8 hours a day, 40 hours a week) are 
excused from 4 hours of nonovertime work, which are considered part of the 40-hour 
basic workweek. 

Part-Time Employees 

A part-time employee is entitled to a half-day holiday when the half-day holiday falls on 
a day when he or she would otherwise be required to work or take leave.  This does not 
include overtime work.  Part-time employees who are excused from work for the last half 
of their regularly scheduled (non-overtime) workday on a holiday receive their rate of 
basic pay for the half-day holiday.  For example, if a part-time employee has an 8-hour 
basic workday, the half-day holiday would be 4 hours and if a part-time employee had a 
4-hour basic workday, the half-holiday would be 2 hours. 

Compressed Work Schedule 

A full-time or part-time employee on a compressed work schedule who is excused from 
duty during the half-day holiday is entitled to receive his or her rate of basic pay for half 
of the total number of hours he or she was scheduled to work on that day.  For example, 
if the half-day holiday falls on a 10-hour basic workday, the employee's holiday is 5 
hours.  (See 5 CFR 610.406.) 

Flexible Work Schedule 

A full-time employee on a flexible work schedule is entitled to a maximum of 4 hours of 
pay on the half-day holiday.  (See 5 U.S.C. 6124.)  A part-time employee under a flexible 
work schedule is entitled to one-half of the total number of hours in his or her basic work 
requirement (i.e., nonovertime hours) on that day, not to exceed 4 hours.  (See 5 CFR 
610.405.) 

Holiday Premium Pay 

Q7.   What pay do employees receive for working during their regularly scheduled basic 
(i.e., nonovertime) hours on a half-day holiday? 

A7.   An employee who performs work during his or her regularly scheduled basic (i.e., 
nonovertime) tour of duty during the hours associated with the last half of the scheduled 
workday will receive holiday premium pay in addition to his or her regular pay for the 
hours associated with the last half of the day.  Employees assigned to work during the last 
of half their regularly scheduled tour of duty are entitled to a minimum of 2 hours of 
holiday premium pay 

Q8.   Are all Federal employees entitled to holiday premium pay? 



A8.   No.  Members of the Senior Executive Service (SES), the Federal Bureau of Investigation 
and Drug Enforcement Administration SES, the Senior Foreign Service, Foreign Service 
officers, and certain other employees who are excluded from the premium pay provisions 
of 5 U.S.C. chapter 55, subchapter V, are not entitled to holiday premium pay.  (See the 
definition of “employee” in 5 U.S.C. 5541(2).)  In addition, employees receiving standby 
duty pay under 5 U.S.C. 5545(c)(1) and Federal firefighters compensated under 5 U.S.C. 
5545b are not entitled to holiday premium pay. 

Q9.   How many hours of holiday premium pay are employees entitled to earn? 

A9.   Full-Time Employees 

Full-time employees on standard work schedules (8 hours a day, 40 hours a week) 
receive holiday premium pay for up to 4 hours of work during their regularly scheduled 
basic tour of duty on a holiday. 

Flexible Work Schedule 

Employees under flexible work schedules are entitled to holiday premium pay if they are 
required to perform non-overtime work during their regularly scheduled tour of duty 
during the half-day holiday, not to exceed 4 hours. 

Compressed Work Schedule 

Employees under compressed work schedules are entitled to holiday premium pay if they 
are required to perform non-overtime work during their regularly scheduled tour of duty 
during the half-day holiday.  The number of hours of holiday premium pay may not 
exceed one-half of the total number of hours in an employee's compressed work schedule 
for that day (e.g., 5 nonovertime hours).  (See 5 CFR 610.407.)  

Part-Time Employees 

Part-time employees who are required to perform work during a regularly scheduled 
basic tour of duty during the half-day holiday are entitled to receive holiday premium pay 
for up to 4 hours of nonovertime work (or up to half of the maximum number of 
nonovertime hours if on a compressed work schedule) on a holiday. 

Q10.   How is holiday premium pay calculated? 

A10.   For each hour of holiday work, employees receive holiday premium pay.  Holiday 
premium pay is equal to an employee's rate of basic pay.  Employees who are required to 
work on a holiday receive their rate of basic pay, plus holiday premium pay, for each 
hour of holiday work.  (See 5 U.S.C. 5546(b).) 

Compensatory Time Off and Overtime Pay 



Q11.   May an employee who is required to work during his or her regularly scheduled 
basic (i.e., nonovertime) tour of duty on the half-day holiday earn compensatory 
time off instead of holiday premium pay for that work? 

A11.   No.  An employee must receive holiday premium pay for work performed during his or 
her regularly scheduled basic (i.e., nonovertime) tour of duty (e.g., 8:00 a.m. to 4:30 
p.m.) on a holiday.   

Compensatory time off is provided in lieu of overtime pay for irregular or occasional 
overtime work (or, when permitted under agency flexible work schedule programs, in 
lieu of overtime pay for regularly scheduled or irregular or occasional overtime work).  
However, because a holiday is considered part of a full-time employee's regular 40-hour 
workweek (or 80 hours biweekly for employees on certain kinds of flexible or 
compressed work schedules), work performed during a regularly scheduled basic (i.e., 
nonovertime) tour of duty on a holiday is not considered overtime work.   

Q12.   What if an employee performs work outside his or her regularly scheduled basic 
(i.e., nonovertime) tour of duty (e.g., 8:00 a.m. to 4:30 p.m.) on the half-day holiday?  
How is he or she compensated for that work? 

A12.   An employee who performs work outside his or her regularly scheduled basic tour of 
duty (i.e., overtime work) on a holiday is compensated at the applicable overtime pay rate 
or through compensatory time off (in appropriate circumstances).  (See fact sheets on 
Title 5 Overtime Pay and Compensatory Time Off.)  

Night Pay 

Q13.   What pay will General Schedule (GS) employees receive if they perform work at 
night on the half-day holiday? 

A13.   GS employees are entitled to night pay for regularly scheduled work (i.e., work scheduled 
in advance of the administrative workweek) between 6:00 p.m. and 6:00 a.m.  (See fact 
sheet on Night Pay for General Schedule Employees.)  Night pay for GS employees is 
equal to 10 percent of the employee's hourly rate of basic pay.  Night pay is earned for 
regularly scheduled work at night even if an employee is also entitled to overtime 
pay/compensatory time off or holiday premium pay for the same hours of work.  (See 5 
CFR 550.122(c).) 

Employees also are entitled to night pay when they are excused from regularly scheduled 
night work during holiday hours.  A GS employee who is excused from night work 
during holiday hours receives his or her rate of basic pay plus night pay.  (See 5 CFR 
550.122(a).) 

Night Shift Differential for Federal Wage System Employees 
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Q14.   What pay will Federal Wage System (FWS) employees receive if they perform work 
at night on the half-day holiday? 

A14.   Under the FWS, a night shift differential is basic pay for the purpose of computing 
holiday premium pay.  The night shift differential is 7.5 percent for an FWS employee for 
whom the majority of regularly scheduled nonovertime hours are between 3:00 p.m. and 
midnight.  The night shift differential is 10 percent for an FWS employee for whom the 
majority of regularly scheduled nonovertime hours are between 11:00 p.m. and 8:00 a.m. 

An FWS employee who is entitled to holiday premium pay and who performs 
nonovertime work on a holiday is entitled to his or her rate of basic pay (including any 
applicable night shift differential) plus premium pay at a rate equal to the rate of basic 
pay (including night shift differential).  The term “majority of hours” means the number 
of whole hours greater than half of a shift (e.g., 5 hours of a scheduled 8-hour shift).  An 
FWS employee is entitled to pay (including night shift differential) for overtime work on 
a holiday under the same rules that apply to overtime work on regular workdays. 

Credit Hours under a Flexible Work Schedule 

Q15.   May an employee on a flexible work schedule earn credit hours for working on the 
half-day holiday? 

A15.   Employees may not earn credit hours in lieu of receiving holiday premium pay when they 
perform work during normal working hours.  However, an employee on a flexible work 
schedule may earn credit hours, if permitted under an agency's flexible work schedule 
policy, for work the employee elects to perform on a holiday that is in excess of his or her 
basic work requirement (typically 80 hours biweekly).   

Employees Called Back to Work 

Q16.   Are employees entitled to overtime, night, and/or holiday premium pay if they are 
called back to work? 

A16.   When an employee is required to return to a worksite to perform irregular or occasional 
overtime work, he or she is entitled to receive a minimum of 2 hours of overtime pay.  An 
employee who is called back to work during his or her regularly scheduled basic (i.e., 
nonovertime) tour of duty on a holiday is entitled to receive a minimum of 2 hours of 
holiday premium pay.  (See 5 U.S.C. 5546(c).)  However, an employee who is called 
back to perform irregular or occasional work at night is not entitled to receive night pay.   

Holiday Premium Pay and Travel 

Q17.   Are employees entitled to holiday premium pay for the time they spend in work-
related travel on a Federal holiday?  



A17.   Employees generally are not entitled to holiday premium pay for the time they spend in 
work-related travel during holiday hours of their tours of duty.  Holiday premium pay is 
paid only to employees who perform work on a holiday.  (See 5 U.S.C. 5546(b).)  The 
criteria in 5 U.S.C. 5542(b)(2) must be used to determine whether travel time is hours of 
work for holiday premium pay purposes.  (These are the same criteria used to determine 
travel time as hours of work for title 5 overtime pay purposes.  The criteria are also found 
in 5 CFR 550.112(g).) 

Time spent in a travel status is not hours of work for the purpose of paying premium pay, 
including holiday premium pay, unless it meets one of the criteria in 5 U.S.C. 
5542(b)(2)(B) for crediting irregular or occasional hours of work for travel.  The criteria 
state that time spent in a travel status away from the official duty station is not hours of 
employment unless the travel —  

• involves the performance of work while traveling (e.g., employment as a truck 
driver);  

• is incident to travel that involves the performance of work while traveling (e.g., 
“deadhead” travel performed by a truck driver to return an empty truck after 
unloading);  

• is carried out under arduous and unusual conditions (e.g., on unpaved roads); or  
• results from an event that could not be scheduled or controlled administratively by 

any individual or agency in the executive branch of the Government (e.g., training 
scheduled solely by a private firm or a job-related court appearance required by a 
court subpoena).   

Note 1: This guidance applies to both Fair Labor Standards Act (FLSA) exempt and 
nonexempt employees.  The provisions on travel time as hours of work for FLSA 
overtime pay purposes under 5 CFR 551.422 do not apply to the payment of holiday 
premium pay.  Although most employees do not receive holiday premium pay for time 
spent traveling on a holiday, they continue to be entitled to pay for the holiday in the 
same manner as if the travel were not required.   

Note 2: Under 5 U.S.C. 5542(b)(2)(A), time spent traveling away from the official duty 
station is also hours of employment if the time spent is within the days and hours of an 
employee's regularly scheduled administrative workweek.  However, this does not apply 
to travel time on a holiday for holiday premium pay purposes because an employee's 
regularly scheduled administrative workweek includes only periods of time in which an 
employee is regularly scheduled to work.  Travel time during holiday hours generally is 
not work time and, therefore, does not fall within an employee's regularly scheduled 
administrative workweek.  (See the definition of “regularly scheduled administrative 
workweek” in 5 CFR 610.102.) 

Compensatory Time Off for Travel 

Q18.   If an employee is required to travel on a Federal holiday, is the employee entitled to 
receive compensatory time off for travel? 



A18.   Compensatory time off for travel may be earned by an employee only for time spent in a 
travel status away from the employee's official duty station when such time is not 
otherwise compensable.  Although most employees do not receive holiday premium pay 
for time spent traveling on a holiday, an employee continues to be entitled to pay for the 
holiday in the same manner as if the travel were not required.  Thus, an employee may 
not earn compensatory time off for travel during basic (i.e., nonovertime) holiday hours 
because the employee is entitled to his or her rate of basic pay for those hours.  However, 
if an employee travels outside of normal work hours (e.g., 8:00 a.m. to 4:30 p.m.) on a 
holiday, he or she is entitled to earn compensatory time off for travel if the travel time is 
not compensable under any other legal authority.   
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